Kvetový peľ, ktorý včely spolu s nektárom zbierajú z medonosných rastlín ako svoju potravu, zlepia včely lietavky svojimi slinami a v špeciálnom „koši“ na zadných nohách prinesú do úľa. Včelár, ktorý sa rozhodne profitovať z tohto včelieho produktu, zúži vchod do úľa, takže sa lietavky pri vlietnutí doň otrú, a tak prídu o časť svojho „úlovku“.
Chemické zloženie včelieho peľu výrazne závisí od rastliny, z ktorej je zbieraný, geografickej oblasti, klimatických podmienok, pôdneho typu, ale i druhu včely.
Nachádza sa v ňom približne 250 látok vrátane všetkých 22 známych aminokyselín, proteíny (z ktorých všetky sú pre človeka životne dôležité a ľudské telo si ich nedokáže samo vyprodukovať), nukleové kyseliny ľahko stráviteľné karbohydráty, lipidy a mastné kyseliny. Včelí peľ tiež obsahuje fenolové zlúčeniny, enzýmy a koenzýmy, vitamíny a všetkých 28 stopových prvkov nachádzajúcich sa v ľudskom tele.
Včelí peľ je najväčší antioxidant, ktorý sa nachádza v prírode. Antioxidanty sú považované za možné ochranné látky pred poškodením ľudského organizmu voľnými radikálmi a spomaľujú vývoj mnohých chronických ochorení.
Včelí peľ pôsobí blahodarne na všetky orgány ľudského tela. Obsahuje nielen prírodné antibiotiká, ale aj esenciálne aminokyseliny, minerály, zdravé tuky, vitamíny a proteíny. Jedným z najzaujímavejších faktov o včeľom pele je, že nemôže byť syntetizovaný v laboratóriu. Tento unikátny kokteil živín je vynikajúci pre všetkých aktívnych ľudí, pretože dodáva energiu, reguluje hladinu cukru v krvi a pomáha pri zvýšenej fyzickej a psychickej námahe.
Užíva sa ako podporný prostriedok imunitného a nervového systému, pri chudokrvnosti z nedostatku železa, pri chorobách pečene, pri žltačke, ochorení prostaty, srdcovo cievnych ochoreniach, pri zápche, žalúdočných problémoch a ochoreniach čriev.
Má rehabilitané účinky po chorobách, pri nechutenstve a úbytku hmotnosti pri poruchách spánku a depresiách vďaka bohatému obsahu zinku a vitamínu B6.
Spomaľuje procesy starnutia, vyživuje nechty, vlasy a pokožku.
Ľudský organizmus nedokáže sám spracovať cenné látky obsiahnuté v peľových zrnách. Aby ich telo vedelo stráviť a využiť, musí peľ prejsť štiepením v mede.
25g peľu vmiešame do 250g medu, necháme 2 - 3 dni štiepiť, pravidelne priemiešavame. Užívame 3x denne 1 čajovú lyžičku pred jedlom.
Doba spotreby peľu rozpusteného v mede je 3 roky, vďaka konzervačným účinkom medu. Nespotrebovaný peľ skladujeme v mrazničke. Týmto spôsobom uskladnený peľ má dobu spotreby 1 rok.
Vyskúšajte krémový med s včelým peľom z našej ponky ochutených medov
Ešte predtým ako začnete s jeho užívaním je však vhodné vyskúšať iba malé množstvo, či nedôjde k alergickej reakcii. Alergici by mali konzultovať užívanie včelieho peľu s lekárom!